donderdag 7 augustus 2014

Emotionele chantage/manipulatie

foto: Maxiem Weber     
 


Betekenis: manipulators kunnen door middel van emoties een relatie saboteren!!!  Emotionele chantage/manipulatie is veruit de sterkste en krachtigste vorm van manipuleren.

De basis is iemand bedreigen, intriges op relatievorm, de prooi wordt geleid naar de manipulators hand, afstraffing van het slachtoffer.
We beseffen allemaal goed genoeg dat relaties in iemands leven belangrijk zijn. De relatie ten opzichte van het slachtoffer. De gehechtheid. De manipulators kunnen er alle kanten mee uit.  Ze kennen dikwijls onze diepste geheimen en kwetsbaarheden. Emotionele chanteurs proberen macht te krijgen over UW eigen besluitneming en gedrag!

We willen onze relaties beschermen. Immers hebben ze een bepaalde waarde voor ons. En wat geeft de voorkeur aan een emotionele chanteur?
De chanteur bekijkt de verhouding met het slachtoffer. Meestal gebeurt dit door familie en vrienden!!! De emotionele manipulator bekijkt uw tekort aan zelfrespect, uit een ouderlijk gedrag naar u toe, probeert in te spelen op uw verantwoordelijkheidsgevoel, praat u een groot schuldgevoel aan. De emotionele chanteur bedreigt u door te zeggen “je zal er volledig alleen voor staan!” De manipulator gebruikt uw kwetsbaarheden of geheimen om zo zijn/haar eigen zin te krijgen!

Een emotionele chanteur/manipulator is meestal niet aan zijn/haar proefstuk toe. Eens ze dat gedaan hebben en kunnen slagen in hun handeling, komen ze steeds terug. Stel duidelijke grenzen! Anders overleef je het niet en blijft de cirkel tollen….

MWRW.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten