zondag 9 juli 2017

Een dorpspomp




In Africa is dat als een noodzaak om een dorpsbron voor vers water te kunnen hebben. Bij het ophalen van  het water komen vele mensen bij elkaar. Een sociale aangelegenheid. Niet alleen Africa maar in America hebben cowboy’s hun bronwater dat verzameld wordt in ver afgelegen weiden. Zo kunnen ze hun vee bevoorraden.

In vroegere tijden hadden vele dorpen van bij ons een dorpspomp, waar men water kon oppompen. De buurt zat dan wat samen te praten. Er was toen geen tv. Die sociale aangelegenheid zijnde vers water  halen, werd uitgediept als een groot evenement waar de buurt samen kwam om verhalen te vertellen. Men kenden elkaar veel beter omdat men samen leefde in plaats van afstandelijk te leven met elkaar. Ook de achternamen kregen hun deel van informatie mee. Het is een stuk geschiedenis en realiteit dat niet mag vergeten worden.

Een dorpspomp is meestal een pomp waarbij men aan de zijkant met koperen hanteer het water kan op pompen. Dit soort van pompen eindigt ook al in de tuin als decoratie. Het zware koperen stuk krijgt dan wat bloemen om de boel wat op te fleuren.
Romantisch of niet, “een dorpspomp” heeft altijd wel een uitstraling. In de betekenis van het woord “Ik zie je aan de dorpspomp woensdagavond…..” of “Ik wacht op jouw bij de dorpspomp….” Is een mooie verwoording voor de romantieker, een fietsclub die afspreekt……

Een dorpspomp in al haar pracht, nut en glorie.





Maxiem Weber 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten