zondag 23 april 2017

Levenslang studeren

Deze tekst is geschreven voor “opleidingsdoeleinden”. Geschreven in “zijn” context maar is ook geldend voor “haar”.  Het is niet om iemand in een slecht daglicht te stellen. Dit gaat om sensibilisering, confrontatie, zodat we samen er iets kunnen aan doen om onze maatschappij in normen en waarden te verbeteren. Dit is allemaal echt gebeurd, uit het leven gegrepen en met enkele voorbeelden omschreven. Zijn de meesten de spelregels vergeten van het leven?



Hoe raar het ook klinkt, worden bij bepaalde aftakkingen in het sollicitatieproces “studeren” als NEGATIEF GEGEVEN OMKADERD. Je wordt afgekraakt. Je moet motiveren WAAROM JE IN HEMELSNAAM DIE OPLEIDING VOLGT OM EEN DEGELIJK DIPLOMA TE BEHALEN. Je wordt uitgenodigd op een sollicitatie - inschrijvingsgesprek en de interviewer zegt kortaf:” Jij volgt een opleiding avondonderwijs en zaterdag, u mag beschikken want wij kunnen voor jou niks meer doen!” Ik wil hier even duidelijk stellen dat dit gebeurt als werkzoekende gebeurt.

Het tegenovergestelde vind ik bij bedrijven. Wanneer men gaat solliciteren meestal spontaan, zijn ze vol lof over de opleiding die je volgt Het nadeel van spontaan solliciteren; het vergt enorm veel energie, geduld, en ze moeten zien waar ze jou kunnen inzetten in het bedrijf. Maar alle lof voor een opbouw in het bedrijfsleven met je degelijke opleiding. Je bouwt mee aan een toekomst binnen de economie.
Wat me sterk opvalt is, dat bedrijven meer en meer investeren in “het gelukkig zijn van de werknemers”. Zo bouwt iedereen gelukkig mee aan een groei van het bedrijf. En het werkt !

Ieder bedrijf heeft zijn eigen cultuur, werkingsproces. En bij sommige interimkantoren is dat niet helemaal duidelijk. Wanhopige bedrijven met een negatief bedrijfscultuur,  die ineens met een zieke binnen een empowermentcultuur werken, laten je gewoon in een zwart gat vallen. Als buitenstaander besef je dat er totaal geen respect heerst wanneer je in de put gegooid wordt en aan je lot overgelaten. WELK SOORT BEDRIJF doet nu zoiets om alles zonder enige informatie in een tijdelijke werkkracht gooien. Om DIE alle schuld in de schoenen te schuiven? 

Wanneer je binnen de organisatie gaat werken, heb je recht om een woordje uitleg, hoe alles in mekaar zit, welke systemen er zijn, wat hun werkproces inhoudt, computerprogramma, enz….
En als dat bedrijf en dat uitzendkantoor toch zo wanhopig is, stuur dan een verslaafde zonder normen en waarden en zonder respect, die weet altijd wel een weg te vinden maar of het dan juist is ? blijft dan de vraag.

Ook wanneer men in loopbaanbegeleiding komt, stel ik vast dat we levenslang moeten studeren.

Waarom een werkloze dan zo behandeld wordt blijft de vraag. Immers werkloos zijn is een tijdelijk gegeven. Het is onderontwikkeld te moeten vast stellen dat alleen werkenden zouden mogen studeren ????? …..

Nota: lees ook “Levenslang solliciteren”


MW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten