maandag 24 februari 2014

EHBP of eerste hulp bij pesterijen.



EHBO, eerste hulp bij ongevallen, betekent onze eerste plicht hulp te bieden bij een ongeval. Of men het kan of niet, de hulpbiedende staat voor een verdrongen feit. Veel mensen kunnen een eventuele bloedzaak emotioneel niet aan. Toch is het onze plicht om hulp te bieden. Ziekenwagen bellen, mond op mond beademing, verkeersdriehoek zetten, …. De helper biedt hulp naar de mate van het mogelijke. Het kan mensenlevens redden!

Laat ons stellen dat we getuige zijn van een pestprobleem. Rechtschapen dienen we dan ook eerste hulp bij pesterijen te bieden.  Wat kunnen we doen?
Binnen een interne zaak dient u het beste SCHRIFTELIJK (per mail of post) te melden aan een hogergeplaatste. Het is zaak om de directie of afdelingschef op de hoogte te stellen. Gaat het over kinderen? Kunt u de ouders of school verwittigen. Voor een eventuele externe zaak: geef het slachtoffer uw gegevens zodat hij of zij terug contact kan opnemen.
Het is immers algemeen bekend dat slachtoffers van pesterijen beschaamd zijn over de feiten. Ze willen niet zwak overkomen. De oorzaak ligt niet bij de slachtoffers maar 100 % bij de dader. Heeft de dader niet het IQ zich normaal te gedragen? Of heeft deze teveel criminele gedachten? Machtsmisbruik is een leuke bezigheid voor de belagers. Degene die denken dat tijdverdrijf bij de oorzaak hoort heeft het totaal mis. Een pester ziet een doel voor ogen dat hij of zij wilt bereiken. Iemand kraken om zichzelf hoger te plaatsen! De mobber is er heilig van overtuigd zich te kunnen manifesteren ZONDER straf of stoot om zo de grenzen NOGMAALS te kunnen verleggen.    Jaloersheid, nijd, afgunst, onverdraagzaamheid, kan aan de basis liggen.

Pesten is geen peulschil en moet met de meeste aandacht behandeld worden. Pestverzoening? Neen, pestbehandeling! Pesters dienen erop gewezen te worden tot waar de grenzen liggen. Als slachtoffer zegt u dat direct tegen de belager tot waar UW grens ligt!  En hoe zit het dan met de meelopers der pesterijen?

Pesten hoeft niet! Er bestaat nog zoiets als het woord ‘communicatie’. Zowel voor melding als oplossinggericht handelen. Het kan mensenlevens redden!

MW.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten