donderdag 20 februari 2014

Renè Lambrechts



Renè Lambrechts, afstammeling van een boerenfamilie en de jongste telg van 3 kinderen, werd geboren op de Lyndacker te Heist-op-den-Berg op 27 april 1923.
Hij liep school in zijn geboortedorp tot 1937. Met goedzorgende ouders kon Renè op 14 jarige leeftijd lessen volgen in het Sint Romboutscollege te Mechelen.
Hij volgde moderne humaniora. Een uitblinker was Renè niet maar hij had een vlotte pen en een sterke aanleg voor moderne talen. Hij werd in 1942 actief lid van de verzetsbeweging als verbindingsagent.

§§§§§§§§§§§§§§

Op 2 november 1943 werd de jonge knaap opgepakt door de Duitsers. Hij werd verspoort naar diverse concentratiekampen. Tijdens zijn verblijf hield hij een dagboek bij om de gruwelen die hij zag en zelf mee maakte te grifferen in letters.
Op 10 juni 1945 keerde Renè geradbraakt terug uit de kampen. In 1947 gaf hij zijn oorlogsbelevenissen uit in een boek "Wir, Müsselmanner." Een boek dat dadelijk uitverkocht was en terug werd uitgegeven in 1979 met uitgebreide illustraties.
In 1947 werd Renè Lambrechts volkskundige, heemkundige. Met lichamelijke beperking wijdde hij zijn verdere leven aan de heemkunde. Duizenden mensen en studenten hielp hij aan informatie. Renè Lambrechts was een man waar iedereen ten rade kon.
Renè Lambrechts schreef honderden bijlagen in weekbladen en tijdschriften.
Hij verzamelde duizenden nota's, marktliedjes, bedevaartprentjes, kranten van vroeger, volksprenten, boeken enz... Dit leidde tot zijn volgende pencreatie "Bezem en Kruis". In 1972 bekroonde de Koninklijke Belgische Commissie voor Volkskunde, het handschrift met de Prof. Dr. Frans Olbrechtsprijs. Het boek werd in 1974 uitgegeven.
In 1975 verscheen het boek "Iets anders." Een boek waarin Renè Lambrechts oude Kempische volksverhalen vastlegde op papier.
Renè Lambrechts was in zijn spreken en schrijven vaardig, sober en juist.
Hij was zorgzaam, vlijtig in de enge beperking van zijn lichamelijk zéér begrensde mogelijkheden om onze traditie, kostbare, dierbare voorwerpen te bewaren.
Vanaf zijn 14 de levensjaar verzamelde Renè oudheden en ontwikkelde hij een betere kennis van ons eigen leefmilieu. In 1943 kwam hij in contact met Jozef Weyns, later conservator van het openluchtmuseum Bokrijk. Renè Lambrechts woonde toen nog bij zijn ouders te Heist-op-den-Berg. Er werd in die periode onder de studenten gedacht aan het oprichten van een heemkring. Dit gebeurde vrijwel ongemerkt in 1944, tijdens Lambrechts' gevangenschap. De oudheidskundige kring "Die Swane" was geboren.
Op 19 oktober 1981 overleed gekend volkskundige, politiek oorlogsgevangene, medestichter en gewezen conservator van de Heistse Heemkring en het heemmuseum "Die Swane", gewezen gemeentelijk archivaris, medewerker aan tijdschriften allerhande, schrijver en VRIEND.

 
 
Maxiem Weber©
(met schriftelijke toestemming tot publicatie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten