vrijdag 21 februari 2014

Pesten resulterend tot werkloosheid.




Men leest het meer en meer: werknemers staan onder grotere stress dan vroeger. Er worden hogere verwachtingen gelegd. De lat telkens wat hoger. Knokken om de job te kunnen behouden in crisistijd…
Welk prijskaartje wordt betaald? Wanneer een nieuwe eend in de vijver zwemt gaan de collega’s kennis maken. Op zich een positieve instelling maar meestal eindigt dit in mineur! De nieuweling die meer opportuniteit bezit is een doorn in het oog van de minder-getalenteerden. Ieder individu heeft een eigen talent en ieder verdient respect. In plaats van talenten te bundelen tot een sterk bedrijfsresultaat wordt men gekraakt. Wanneer het notaboekje volgeschreven staat, de niet - getalenteerden weten wat ze te weten wilden komen, lijkt er azijn in de vijver gestrooid te zijn. Een zure spijtige zaak.

Men houdt het niet voor mogelijk, de actie in vol ornaat. Een buitenstaander kan al gauw vaststellen dat het groepsgedrag niet aan hun proefstuk begonnen zijn. Het aanvalsplan wordt netjes strategisch opgevolgd. De daders zien niets anders dan pesten een oplossing tot overleven op de werkvloer. Het klinkt raar maar het is de waarheid. Indien de groep aan hun proefstuk begonnen zijn, maken ze zelf fouten. Ze hebben geen net plan dat te volgen is. NOG MEER onzekerheid dat niet haalbaar is. Let u wel op dat sommige pesters tot het uiterste gaan. Zowel voor het zwijgen opleggen, de doofpot politiek in of zelf tot daden over te gaan en zich als 'slachtoffer' laten behandelen om also bescherming te krijgen! Dus mensen wees alert!

Tijdelijk of vast werk, ieder mens heeft recht op een leven, een fatsoenlijke job. In normale omstandigheden verwacht men een arbeidsgezonde werksfeer. Tenslotte, iedereen gaat werken om boterhammen te verdienen. In een ziekelijke werksfeer vol van intriges, manipulatie, pesterijen, enz. dient de positieve energie in de eerste plaats ter verdediging alvorens zich op de werktaken te kunnen storten.  Een slopend gegeven dat op langere termijn, gezien de sterkte van het slachtoffer, overgaat tot zwakte. Met gevolgen van dien.

Welke redenen tot pesten? Een nieuweling met meer talent is niet alleen de reden tot pesten. En neen! U moet niet een lelijke eend zijn om gepest te worden! Tal van redenen kunnen leiden tot pesten; onverdraagzaamheid, uiterlijk, slechte opvoeding, vreselijke jeugd, slechte levenservaringen…. Eigenlijk kan men ervan uit gaan dat ieder puntje voor de pestzieken kan leiden tot pesten en heeft niet altijd met uw persoonlijkheid te maken. Pesten is een ziekte en dient behandeld te worden. Een pester kan het immers niet laten om te pesten. Het is sterker dan zijn of haar persoonlijkheid!

Maar hoever loopt het spel? Bekijken we even hoever het staat met de werkgever. Doet deze het nodige om de zaak op te lossen? Negeert de leidinggevende de situatie en aanpak? Weet de leider wat hij of zij aanmoet met het pestprobleem? Hou ook in het achterhoofd dat een bepaald percentage van werkgevers gewoon zelf pest of mee loopt. Triest natuurlijk. Men verwacht immers van een leidinggevende dat hij capabel is, en handelt in eer en geweten naar zijn team en in de omgang.

Pesten resulterend tot werkloosheid noemen we BROODROOF!

Het is alleen de vraag hoeveel de pesters mogen betalen? Of kunnen ze gewoon verder opzoek naar een volgend slachtoffer!

‘Luister, ik zou maar opletten met het grove woord manipulatie! Je kan maar beter zwijgen over het pestprobleem!’ dit gezegd zijnde door een uitzendbureau terwijl ZIJ de eerste hulplijn EN preventieprocedure moesten doen aan de tijdelijke werknemer. Ironisch toch?    

MW©

Geen opmerkingen:

Een reactie posten