maandag 24 augustus 2015

Communicatie geanalyseerd !


Communicatie: algemeen

Communicatie hangt met kapstokken aan elkaar. Op de school, op het werk, in een relatie… hoe dichter en intenser ze op elkaar betrokken zijn, hoe belangrijker de regels zijn. We maken met z’n allen deel uit het communicatiesysteem.
Een communicatieproces bestaat uit mimiek, lichaamshouding, gebaren, oogcontact, stemintonatie, volume …  Vermits twee binnenkanten nooit hetzelfde zijn, zal communicatie volgens ervaringen, verwachtingen, kennis, zelfbeeld… gegeven/ontvangen worden. Soms kunnen alarmseinen (angst in ogen, bibberende lip…) een stopbord betekenen om de communicatie te versoepelen. We kunnen dan de boodschapontvanger gerust stellen met daadwerkelijk knikken, geïnteresseerd vragen stellen, zodat het de persoon meer zekerheid geeft. Er kunnen namelijk “vertaalfouten” door verkeerde interpretaties geuit worden. De juiste feedback geven is hier meer van toepassing om een goede communicatie  te maken.

1. Communiceren doe je altijd. Lees je een boek in een leescafé, zit je op de trein te wachten, geef je een spreekbeurt, we communiceren altijd hetzij verbaal of non verbaal.

2. Je spreekt altijd dubbel. Je spreekt tegen je collega, vriendin, geliefde. Zijn de woorden die je verzonden hebt naar de ontvanger juist toegekomen? Ieder persoon heeft ook een aparte interpretatie.

3. De analoge communicatie van geliefden. De analoge ogentaal en alleen al de intonatie van de stem van je geliefde kan je in vervoering brengen. Ook dit is communicatie.

4. Paradoxale communicatie. Verborgen tegenstrijdigheden in de structuur van taal en denken. Deze communicatie wordt meestal gebruikt; ouders – kind, leerkracht- leerling… Men gebiedt u iets en je moet gehoorzamen want het is voor je eigen goed?

Territoriumtheorie

De mens heeft een gecompliceerde reeks psychologische en sociale territoria. Alsook heeft de mens zijn of haar privégebieden en actiegebieden.

1. De psychologische ruimte verwijst naar de aandacht krijgen van anderen, invloed hebben met wat je zegt, aanzien worden.

2. De sociale ruimte verwijst de omgang met uw vrienden, relaties, collega’s enz… Wilt u die afschermen voor uw eigen sociale ruimte en wie wilt u publiekelijk delen naar de buitenwereld toe.

3. Het eigen privégebied. Ieder mens wilt zich soms eens “ontvluchten”. Gezellig een boek lezen op de zolderkamer. Luide muziek in de wagen. Toertje rijden met de wagen.  Gezellig cocoonen in het eigen kamertje. De krant lezen op de toilet…  We kunnen het niet zo gek bedenken maar iedereen heeft wel eens een ontvluchtingsmoment nodig.

4. Een actiegebied kan de keuken betekenen. Een koppel doet de afwas samen en overlopen de dag. Een sportzaal om te trainen, het beoefenen van muziek. Een actiegebied is een uitlaatklep dat wij mensen nodig hebben.  

Wapengebruik(de strijd van) territorale communicatie

a) Definiëring: iemand doet bevoorbeeld een sterke uitspraak over u “Ik wist dat ik het aan zo’n talent als u moest overlaten.” De persoon kan er moeilijk onderuit dan de taken te vervullen.

b) Schuldinduktie: dit wordt veel gebruikt bij ouder-kind-relatie. De ouder wilt terug grip krijgen op het zelfstandig kind.

c) Zelfdefiniëring: “Ik weet dat ik rechtvaardig ben”

d) Ik-doe-het-voor-je-best-wil: iemand wilt u (gedomineerd) opgelegd helpen want het is voor je eigen goed, terwijl je dat niet wilt

e) Seksualtiteit: iemand wilt u vernederen, kleineren, uitspraken doen waarbij men gekwetst is om zo macht te verkrijgen “Geëmancipeerde vrouwen hoeven geen taboe rond sex, …”

f) Ziekte; het zal wel aan je kromme rug liggen dat je zo traag bent enz…

g) Pacifisme: dit is de gevaarlijkste en moeilijkste techniek rond communicatiewapens! Men wilt niet strijden in het gevecht van communicatie. De efficiëntie van deze techniek wordt verhoogd door subtiel handelen in het schuldinduktieproces ! De ontvanger wordt afgekraakt, schuldgevoelens aangepraat, twijfels gegeven, zodat de ontvanger het totaal verkeerd beeld krijgt door de pacifistische communicatie !

U leest het wapengebruik of de strijd in communicatie. Met dit schrijven geeft het een beeld waardoor u zich kunt BE-wapenen.

Een tip; om de meest juiste communicatie te verkrijgen dient u die te bekomen RECHTSTREEKS van die persoon. Vroeger onderzoek wijst uit dat roddels, communicatievervorming, verkeerde interpretaties.... dan ook zorgen voor DE VERKEERDE INFORMATIE dat leidt naar verkeerde/ onduidelijke communicatie.

Maxiem Weber.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten