zaterdag 10 oktober 2015

Verdoken misdaad : PESTEN

STOP PESTEN



In 80 % van kleine en middelgrote ondernemingen wordt er gepest! (meestal geen vakbonden aanwezig op de werkvloer) En dit frequent met medeweten en onverantwoordelijk gedrag van de werkgever ! (geen vertrouwenspersoon, alleen op papier)  In 40 % van de pesters doen werkgevers mee in het pesten of knijpen hun ogen dicht!!! Men verwacht dat volwassenen een dik verdedigingsschild  hebben, gaat men ervan uit dat volwassen hun kunnen verdedigen en kinderen niet. Neen! Iedereen moet gaan werken om loon te hebben, een leven opbouwen, levensonderhoud. Maar in onze zotte samenleving van zware crisis, ‘alles toelaatbaar is’, misverstanden en hoge druk, knokt ieder op zijn of haar eigen manier om er het beste van te maken.

Ik stel vast dat ;

1)   VEEL WERKNEMERS de procedure niet kennen om hun te beschermen en modderen maar aan om zolang mogelijk hun werk te behouden -> wat meestal resulteert op een BURN OUT

2)   Veel werknemers de stap niet durven zetten om hun verantwoordelijkheid op te nemen -> immers wanneer de uitgeputte slachtoffers weg zijn uit het pestbedrijf wordt het pesten overgedragen naar de nieuwe opvolgers !

3)   Veel werknemers leven acht uur per dag in de werksfeer van kleineren, vernederen, verdedigen tegen pestacties…. -> dat maakt dat slachtoffers niet meer van het gewone leven kunnen genieten, ze kennen een tijd lang niets anders dan miserie !

……

Pestgedrag ;

  1. Pesters kennen niet meer de juiste normen en waarden. Ze leven in een “PESTCOMFORTZONE”.  (grensoverschrijdend gedrag)
  2. Pesters willen macht. Ze zien hun slachtoffers als prooien, speelballen, tot het kraken van de persoonlijkheid of de dood !
  3. Pesters (en zeker wanneer de werkgevers mee pesten of gewoon toelaten !!!!!!) willen dat hun slachtoffers in het bedrijf blijven totdat die helemaal kapot gepest zijn. Waarom? Heel simpel, ze bedreigen het slachtoffer door het zwijgen op te leggen, zodat alles BINNEN DE FIRMA BLIJFT. Want DAT is nu net van hoge waarde. Hoe meer nieuwe slachtoffers hoe meer kans dat het gaat uitlekken.

…..


Oplossing :

  1. Bent u getuige of slachtoffer neem contact op met de bevoegde instanties.
  2. Hoe moeilijk ook: hou een pestdagboek bij
  3. Probeer u te omringen met positieve dingen
  4. Laat vertrouwde vrienden weten dat je gepest wordt. Uw vertrouwde vrienden dienen u te laten voelen dat het leven nog wel positief kan zijn door bevoorbeeld tijd te nemen om te praten, een dagje er tussen uit.
  5. Verlies uw voeten niet van de aarde door alle negatieve dingen die de ganse dag op de werkvloer gebeuren. Laadt uw batterijen op zodat je nog steeds van de kleine dingen kunt genieten en niet de vernieling in draait !!! (heel belangrijk)


Aan onze overheid ;

1)   Dringende sensibilisering WAAR EN HOE de procedure verloopt! Om de verdoken misdaad tegen te gaan!

2)   Een kleinere drempel om de verdoken misdaad tegen te gaan

3)   Een pestcommissie (zie vorig schrijven)
Optekenen van pestbedrijven = opvolging + behandeling !

4)   De kosten van zuurgepresteerde werkuren – ziekteverzuim

5)   Durf eerlijk  polshoogte te nemen. Werkgevers zijn nodig in onze crisistijd maar werknemers hebben recht op een fatsoenlijke job. Dat dan alleen maar ten goede komt van onze economie, gepresteerde uren, gezin -> onze samenleving !


80 % en u twijfelt? Ik kan u direct een lijstje meegeven in welke firma’s pesten een pestcomfortzone verkregen hebben. En maken we de rekening ; het kost miljoenen euro’s (ziekteverzuim WG, behandelingen, slecht gepresteerde werkuren, gefrustreerde mensen in onze samenleving, ziekenkas...) aan onze economie ! Alstublieft!
info: maxiemweber@gmail.com

Maxiem Weber

Geen opmerkingen:

Een reactie posten