donderdag 15 augustus 2013

Wat is stalking?

Van Dale vermeldt bij stalker: "iemand die wild besluipt : jager''. Het woord wordt tegenwoordig in een wat bredere context gebruikt : een stalker is iemand die alles doet om in contact te komen met de persoon die hij op obsessieve wijze bewondert. Een stalker houdt zijn slachtoffer zo veel mogelijk in de gaten, achtervolgt hem of haar en valt hem of haar lastig met telefoontjes, e-mails, SMS.
De term stalking wordt gewoonlijk gebruikt om gedrag aan te duiden waarbij een bepaald persoon bij herhaling wordt lastiggevallen of bedreigd.
Maar de variaties in het gedrag van stalkers worden alleen begrensd door hun inventiviteit en creativiteit . Het volstaat te zeggen dat praktisch elk ongewenst gedrag dat direct of indirect een bedreiging inhoudt en angst bij het slachtoffer veroorzaakt, stalking genoemd kan worden.
Soms wordt het slachtoffer van de stalking omwille van vals geplaatste advertenties voortdurend lastig gevallen door personen die reageren op de betreffende advertentie.
Er zijn gevallen bekend waarbij de sociale omgeving van het slachtoffer zich tegen het slachtoffer keren omwille van de inhoud van de berichten of omwille van de veroorzaakte overlast.
Stalkingsproces:
1. een aantrekkingskracht tot een persoon met een bepaald doel
2. obsessie, focus op het te behalen doel
3. vernietiging, indien het behaalde doel niet meer voor ogen ligt
wilt de dader het slachtoffer vernietigen.

Soorten stalkers:
1. daders die de breuk met hun slachtoffer niet aanvaarden

De stalker kan het niet verdragen dat het leven van zijn partner niet meer beheerst. De belagers deinzen vaak nergens voor terug om opnieuw macht over het slachtoffer te bekomen. Technieken: bedreigingen, aanranding, lichamelijke mishandeling.
Deze stalkers zijn meestal mannen en worden door psychiaters beschreven als psychopatisch met meerdere persoonlijkheidsstoornissen.

2. de dader wil een relatie met het slachtoffer

De stalker wil een relatie met het slachtoffer en maakt avances, doch kent geen grenzen en stelt alles in het werk om in het leven van het slachtoffer binnen te dringen. Deze vorm is minder gevaarlijk, doch kunnen er agressieve uitingen tot stand komen indien het slachtoffer zijn/haar liefde niet beantwoord. Deze stalkers zijn meestal vrouwen, die de groei van liefdesgevoelens naar haatgevoelens ondervinden.

3. de dader denkt dat het slachtoffer avances maakt

Deze stalkers leven in waanideeën. Hierbij bestaat de kans dat de dader overgaat in geweldadig gedrag. Deze stalkers belagen meerdere slachtoffers.

4. de psychotische stalker

Deze stalker leeft in een fantasiewereld met vertoning tot buitensporig gedrag voor de buitenwereld. (de dader is zich niet bewust van belagend gedrag) Tijdens de eerste maanden dat de dader het slachtoffer lastig valt is er zelden sprake van geweld, een escalatie vindt meestal plaats na een zeker tijdsverloop. Dit wordt veel door obsessief gedrag van vrouw tot vrouw gedaan.(copycats)

7. de psychopatische stalker

De stalker wilt in een soort machtspositie tegenover zijn/haar slachtoffer verkrijgen/handhaven. De stalker wilt kost wat kost in het leven van het slachtoffer binnentreden, desnoods met geweldpleging.
Bestrijding:
Alhoewel alle wettelijke voorschriften ook toepasselijk zijn op het internet, denken sommigen dat ze, door “anoniem” gebruik te maken van de nieuwe technologie, alle regels met de voeten kunnen treden. De veronderstelde anonimiteit is zeker niet gegarandeerd. Vaak wordt de identiteit van de stalker achterhaald door de opsporingsdiensten.
Het internet is als medium echter zo krachtig en zo gemakkelijk manipuleerbaar dat het vaak quasi onmogelijk is om alle bronnen van de “stalking” ervan te verwijderen.
Preventie is in deze materie zeker te verkiezen boven een genezingsproces.
Vaak is de stalker echter een bekende van het slachtoffer en kan snel worden tussengekomen om de stalking stop te zetten.

Hoe kan ik mij beschermen tegen mogelijke stalkers ?

Elke gebruiker van de nieuwe technologieën, moet zelf mee instaan voor de beveiliging van zichzelf tegen mogelijke misbruiken. Algemeen genomen komt het steeds neer op het zoveel mogelijk beperken van de verspreiding van persoonlijke contactgegevens.
Inzake het internetgebruik:
• Geef GEEN persoonlijke gegevens (telefoonnummer, adres, e-mail, naam,... ) door op internet aan correspondenten of websites waarvan je de echte identiteit in de reële wereld niet kent.
• Publiceer geen persoonlijke gegevens op internet. Een eigen website met familiefoto’s en persoonlijke contactgegevens is misschien wel leuk maar kan worden misbruikt voor andere doeleinden door personen met slechte bedoelingen.
• Maak gebruik van toepassingen waarbij het voor andere internetgebruikers onmogelijk is om jouw internetadres te kennen. Chatten op het web is in die zin veiliger dan bijvoorbeeld via IRC.
• Stel de gebruikersopties van chat-toepassingen zo in dat alleen personen die jij wenst te spreken, je kunnen contacteren. Duid ook aan dat je internetadres niet mag bekend gemaakt worden aan andere chatters.
• Encrypteer je berichten en bestanden voor je ze het internet opstuurt.
• Gebruik paswoorden die bestaan uit een combinatie van letters, cijfers en leestekens. Hoezeer je er ook van houdt, gebruik niet de namen van je liefje, vrouw, kinderen, hond. Gebruik niet voor alle internetdiensten hetzelfde paswoord.
• Verander de paswoorden regelmatig. Installeer recente anti-virusprogramma’s en actualiseer deze regelmatig.
• Gebruik een “firewall” toepassing op je persoonlijke PC om hackers buiten en je eigen gegevens binnen te houden.
In het gebruik van GSM en telefoon:
• Maak gebruik van een privaat telefoonnummer en laat je telefoonnummer niet publiceren in de telefoongids.
• Vraag je telefoon- of GSM-operator om bij een oproep jouw telefoonnummer niet aan de opgeroepene door te geven (activatie van de CLIP optie).

Treed assertief op en maak het aan de stalker meteen duidelijk dat:
1. De stalking absoluut ongewenst is.
2. De stalker dergelijke activiteiten onmiddellijk dient te stoppen.
3. Informatie binnen vriendenkring beperken of blokken naar de stalker toe; hoe minder informatie beschikbaar hoe beter ! (stalker sluipt graag in vriendenkring van het slachtoffer)
• Neem contact op en meld de feiten aan :
1. Je eigen telecom-operator of deze van de stalker.
2. Je Internet Service Provider of deze van de stalker
Neem, nadat u de nodige maatregelen genomen hebt, geen contact meer op met de stalker in kwestie. Dit zou enkel tot gevaarlijke situaties kunnen leiden.
Een slachtoffer kan op volgende manieren reageren op stalking:
• Alle preventieve maatregelen nemen zoals hierboven beschreven.
• Zich uitschrijven uit nieuwsgroepen, mailinglijsten, websites etc.
• Een aanvraag indienen om
- zijn/haar e-mail adres te veranderen.
- van Internet Service Provider te veranderen.
- zijn/haar telefoonnummer te veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten