dinsdag 8 april 2014

Persoonlijkheid




Een beknopte samenvatting


Don’t be a wanna be, work on your personality to get; that’s me!

******************************************************************************

Inleiding

Men hoort wel eens zeggen 'die heeft een hele persoonlijkheid', daardoor verwijzen we meestal naar de sociale status van die persoon. Sociale vaardigheden kunnen gedeeltelijk aangeleerd worden tijdens workshops waardoor de persoonlijkheid verbeterd wordt. Ook wordt persoonlijkheid uitgesproken naar de karakteristieken die de persoon bezit.
Omgaan met een ‘persoonlijkheid’ wilt  nog niet zeggen dat U een hele persoonlijkheid bent! Uw sociale status dient u zelf op te bouwen. Niemand kan dat in uw plaats doen.  



UW job draagt mee aan UW persoonlijkheid!



Omschrijving van de persoonlijkheid

We hebben de neiging om ons in verschillende situaties te gedragen en op verschillende wijze te denken. Dat maakt ons karakteristieke gedragspatronen waar.

Als we over een 'persoonlijkheid' praten moeten we een onderscheid maken tussen de publieke-persoonlijkheid en de privé-persoonlijkheid.
De publieke-persoonlijkheid, de wijze van praten en reageren, is het beeld dat andere mensen van u waarnemen.
Juist de privé-persoonlijkheid kan een analyse moeilijk maken.
Ontspannend, onder stress, uit factoren enkel op het thuisfront.
Iedereen heeft ervaringen of wensen waar hij/zij met niemand wilt over praten.
Persoonlijke herinneringen, dromen, zitten in het verborgen deel van de persoonlijkheid tenzij dat u een keuze maakt en ze toch publiek openbaart.

Vorming van de persoonlijkheid

Potenties, aangeboren capaciteiten die onze persoonlijkheid bepalen, zijn een levensdraad in ons karakter. De fysieke karakteristieken, kleur van ogen, vorm van het lichaam, vorm van de oren, neus, liggen vast op het moment van de bevruchting. Intelligentie, speciale capaciteiten zoals artisticiteit, zijn afhankelijk van erfelijke invloeden. Temperamentverschillen worden alsook aangeboren.

Onze persoonlijkheid wordt gevormd door de algemene ervaringen, ervaringen die voor ieder van ons gelijk zijn. In de unieke ervaringen ziet men voor elk een verschil. Hoe verloopt het contact met de ouders? Opgroeien in de stad of in een afgelegen dorp, vormt mede de persoonlijkheid van de mens.
We kunnen niet zeggen dat iemand die opgroeit in een grote drukke stad, zich tot een bepaald type persoonlijkheid zal ontwikkelen. Naargelang de cultuur en de sociale kring waar de persoon opgroeit zal mede instaan voor zijn/haar vorming. Voorbeeld: sommige ouders hanteren een strenge opvoeding; belonen en straffen, wat de wijze van doen en denken beïnvloedt. Ook de unieke ervaringen mogen we hier niet vergeten; denk maar aan een verhuizing, scheiding, sterfgeval.

De karaktertrekbenadering

Karaktertrekken zoals dominantie, verlegenheid, agressiviteit, intelligentie, creativiteit, emotioneel, enz.. zijn eigenschappen die voor een stuk kunnen beschreven of voorspeld worden. Karaktertrekken maken de mens verschillend van elkaar en zo kan een persoonlijkheidsprofiel met een beperkte meting opgemaakt worden.
In het verborgen gedeelte van de karaktertrekken zit ook een interne beheersing, die moeilijker te onderschatten is.

Het tegenovergestelde van interne beheersing van het gedrag is externe beheersing. Het publiek neemt de eigenschappen waar dat de persoon zich zo uit. In ieder individu ontstaan verschillen in leerervaringen tijdens de ontwikkeling van de persoon.

De psychoanalytische benadering

Het gedrag wordt door drie onbewuste motieven bestuurd.
1) Het 'id' is het meest primitieve deel van de persoonlijkheid
2) Het 'ego' is hoe de persoon de wereld bekijkt en zijn individu
3) In het 'super-ego' liggen alle normen, waarden en moraliteit opgeslagen

De fenomenologische benadering

De fenomenologische benadering richt zich uitsluitend naar de individuele beleving en ervaringen van de persoon. In deze benadering wordt de nadruk op zelfbeeld en totale vervollediging gelegd.
In de humanistische theorie wordt de aandacht gelegd op de visie dat iemand goed is en gaat voor zelfverwerkelijkheid. Hoe de persoon een visie bekijkt, iets wilt bereiken....

De consistentie van de persoonlijkheid

Komen de werkelijke gedragen overéén met de persoonlijkheid van het individu? Er moet een overéénstemming zijn tussen gedachten en gedrag.

MW.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten