maandag 1 september 2014

Wetgeving: psychosociale risico's !


Met fierheid en dank... We kunnen heden, 1 september 2014, spreken over ‘psychosociale risico’s op het werk’. Het geheel is niet alleen gericht op preventie van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk maar ook geldend voor alle risico’s die de gezondheid (intriges, maniupulaties, onderdrukking...) en de veiligheid van de werknemers zouden kunnen aantasten. Er zijn wetswijzigingen aangebracht inzake welzijn op het werk.

De taken van de verschillende actoren die betrokken zijn bij de preventie van de psychosociale risico’s, namelijk de werkgever, de hiërarchische lijn, het comité voor preventie en bescherming op het werk, de vertrouwenspersoon, de preventieadviseur psychosociale aspecten, de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer en de preventieadviseur van de interne dienst voor preventie op het werk, alsook de uitwisseling van informatie tussen deze actoren werden verduidelijkt.

De specifieke procedure voor geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk werd behouden en verbeterd. Er zijn belangrijke wijzigingen aangebracht in deze procedure. O.a. De verplichting voor de preventieadviseur psychosociale aspecten om, in twee hypothesen, een beroep te doen op de inspectie het Toezicht op het Welzijn op het Werk wanneer de werkgever niet de nodige maatregelen heeft getroffen! +
De inspectie van het Toezicht op het Welzijn op het Werk en het arbeidsauditoraat hebben onder bepaalde voorwaarden toegang tot de verklaringen die werden afgelegd tijdens de interne procedure!

Wilt u UW verhaal kwijt? Wilt u mij contacteren? maxiemweber@gmail.com
At your service.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten