dinsdag 26 mei 2015

BelNed 2: de onroerende eisen


De lang beloofde reeks BelNed is aan zijn beginpunt gekomen. België en Nederland. Vroeger vormden zij één geheel. Eén geheel dat afgesplitst werd in 1830. Belgen de harde mentaliteit en Nederlanders de intelligentste van de twee en socialer !   En toch kunnen we van elkaar leren. Wat Nederlanders zeker moeten weten: enkele situatie omschrijvingen.

Deel 1: een gezin gaat een woning kopen. Er staan twee dikke honderdjarige eikenbomen aan de 3 m scheiding van het aanliggend perceel. Tussen de 2 eigendommen ligt een waterloop, gracht.

Bel:
-“Wij kopen dit perceel, de buren dienen maar hun honderdjarige eikenbomen te verwijderen van het perceel. Tenslotte krijgen we daar alleen maar bladeren in de herfst van. + De gracht moet dicht! We leggen er buizen in en vergroten ons nieuw perceel tot aan de draad van de buur die er meer dan 2 m van verwijderd is van de scheiding. Tof ja, zo vergroten we onwettelijk ons perceel, dat kopen we!”

Ned:
-“Het stoort mij dat die prachtige bomen er staan omdat het net samenvalt met ons terras. We zijn wel heel blij dat er een waterloop tussen de percelen is. Een veilige gezonde scheiding der percelen. Na enkele minpunten kopen wij het perceel toch niet.”

 

Deel 2: er wordt een woning verkocht met doorgangsweg naar achterliggende percelen grond. De nieuwe eigenaar zal doorgang moeten verlenen naar die gronden.

Bel:
-“Niet zo erg, we kopen de woning en de buren moeten maar luisteren. Een poort aan de doorgang en ze moeten maar komen vragen/aanbellen aan de deur om de doorgangsweg ‘te mogen gebruiken’ WIE zal ons tegenhouden? Niemand toch? Wij zijn de nieuwe eigenaars en wij hebben het voor het zeggen.”

Ned:
-“Wij kopen de woning en bakenen de woning netjes af zodat de doorgangsweg vrij blijft voor gebruik voor de achterliggende percelen. Er zijn nu eenmaal regelgevingen.”

U leest mijn beste vrienden dat er zoveel verschil op is. De normen en waarden liggen totaal anders. Over de grootste percentage winnen de Nederlanders in waarde dragen, sociaal en welgemanierd te zijn! Dank jullie wel voor dit prachtig voorbeeld.
Maxiem Weber

Geen opmerkingen:

Een reactie posten