woensdag 14 mei 2014

Van werkloosheid tot Daenssyndroom

foto: Maxiem Weber.
Iedereen kan werkloos worden.  Budgettering is een hype… reorganisatie, herstructurering werk… en dan gaan die werklozen werk zoeken. Men stelt eerlijkheidshalve een cv op. De stempelaars stellen zich kandidaat op de arbeidsmarkt. Rekeningen puilen uit de brievenbus. Een nogmaals motiverende strijd om een job te vinden. Maar al gauw concluderen de zoekenden dat het niet eenvoudig is werk te vinden. De zoektocht vol obstakels van uitschelden, verkeerde conclusies, vernederen, maken het de werklozen niet gemakkelijk. U mag een sterke persoonlijkheid hebben om TOCH NOG MAAR de motivatie erin te houden. Het is een bikkelharde strijd met een kloof van hebben en niet hebben. Het aanbod spoorloos. Sorry mevrouw, u bent bij de 3 laatsten beeïndigd in de selectie van 400 brieven. Helaas bent u niet weerhouden.

Sommigen interimkantoren lijken niet meer te vertrouwen. Een hoger diploma, een superman, een achtarmige vrouw… sta eens met twee voeten op de grond. De consulenten hebben werk en spitten dan maar ieder klein foutje op uw cv. Zo kunnen ze u de les spellen want zij zijn degene die het voor het zeggen hebben. Testen afleggen tegen tijdsduur. Persoonlijkheidstesten met tegenstrijdigheden om toch maar iets te vinden waardoor ze u negatief kunnen benaderen. Op die 5-tal minuten wordt u een stempel op het hoofd geslagen met hun beoordeling. Maar vraag hun 1 ding: HEEFT U WERK VOOR MIJ? Dan krijgt u een antwoord met NEE. Uitzendconsulenten moeten hun targets halen en daar halen ze alle lijken voor uit de kast om hun goede punten te behalen. Men vergeet; men werkt met mensen! En wanneer u werk hebt door hun, ben je aan je lot overgelaten. U bent degene die een contract heeft. U bent de werkbij waardoor zij hun targets/werk kunnen behouden. Toch wordt het allemaal verkeerd beoordeeld!

Het is crisistijd en hoewel ze allen verkondigen het einde te zien van die bodemeconomie, ondervinden we in praktijk niets positiefs. Er komen steeds maar leegstaande handelspanden bij! Wanneer mogen we vast stellen dat die handelspanden terug gevuld worden? Wat voor onze economie EN samenleving een OPBRENGST is ! Wanneer komt de tijd dat de werklozen kunnen kiezen WAAR ze gaan werken? Wanneer komt de tijd dat de werknemer normaal kan leven van zijn geleverde loon????
Tegenwerken is zonder meer een KOST IN DE ECONOMIE! Dat is nu niet moeilijk.
1. De werk – thuis afstand. Hoe absurd dat mensen van Leuven naar Wallonie gaan werken. Of mensen van Leuven naar de zee gaan werken? En dan maar klagen over de files…. De reisduur… de kosten op onze wegen (aftakeling wegdek, zout strooien, …).
2. Hoe is het toch mogelijk en is er echt ZOVEEL BUDGET IN OVERVLOED? Werklozen die gemotiveerd worden om een bediende cursus te volgen. En bedienden die min of meer verplicht worden om als arbeider te moeten werken.(ook al hebben die 18 j ervaring) En bij iedere selectie worden er zoveel testen afgelegd vooraleer ze gaan ‘investeren voor de werkloze’? Terwijl het groepsgedrag bij de selecties verandert in een concurrentiehouding. Adembenemende strijd.
3. Hoe is het toch mogelijk en niet zo moeilijk te vinden dat alleenstaande met 25 uren per week NIET ROND KOMEN MET HUN BUDGET? WAAROM krijgen zij GEEN VOLTIJDSE FUNCTIES AANGEBODEN? En hoe komt het toch dat werklozen die deeltijds willen werken enkel en alleen voltijdse functies gepresenteerd krijgen?
4. Hoe is het mogelijk dat werklozen direct bij een sollicitatiegesprek geconfronteerd worden WAT ze EXTRA OVER HEBBEN VOOR DE WERKGEVER? Grensoverschrijdend maar het bestaat!
5. 400 kandidaten voor 1 vacature?
6. Hoeveel industriegebouwen staan leeg?


Besluit: De klemtoon wordt op BOETES gelegd. WAAR is de positieve zin om innovatie te leveren met opbrengstresultaten als doel. In onze economie EN onze samenleving?
MWRW.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten